Akoestische Spanplafonds

Akoestiek

Om de hinderlijke nagalmtijd in een ruimte te beperken, heeft Spannende Plafonds een productlijn die de geluidsgolven tot 100 procent absorbeert. Hierdoor wordt de ruimte een stuk aangenamer voor sprekers, toehoorders en ieder ander.

De ideale oplossing voor onder andere het kantoor, woonkamer, klaslokaal of entree. Doordat ook bij dit systeem gebruik wordt gemaakt van het gepattenteerd klemsysteem is het snel en eenvoudig te monteren.

De combinatie van technische prestaties en strakke vormgeving maken dit product uniek en bijzonder oplossingsgericht.

De akoestiek lijn bestaat uit een natuur wit plafond dat voorzien is van micro perforaties. Hierdoor kan het geluid door het plafond heen en geabsorbeerd worden door de achterliggende geluidsabsorberende isolatie. Dit spanplafond is ideaal wanneer een strak uiterlijk niet ten koste mag gaan van akoestisch comfort.

Akoestiek print lijn

Doordat het Akoestische materiaal te bedrukken is, zijn de mogelijkheden eindeloos. Zo gaat het verfraaien van een ruimte samen met het aanpassen van de nagalmtijd. Dit maakt het mogelijk om door middel van een schilderij, wandschildering of plafondschildering de nare effecten van ongewenste geluidsreflectie tegen te gaan.

Uitleg over akoestiek

Horen is een van de meest cruciale middelen om te overleven in het dierenrijk en de spraak is een van de meest onderscheidende kenmerken van de menselijke ontwikkeling en cultuur. Dus is het geen verrassing dat de wetenschap van akoestiek spreidt over vele facetten van onze samenleving. Denk daarbij aan muziek, geneeskunde, architectuur, industriële productie, oorlogen en meer.

Het woord “akoestische” is afgeleid van het Griekse woord (akoustikos), wat betekent “in het gehoor, klaar om te horen” en dat van (akoustos), “hoorde, hoorbare”, die op hun beurt afgeleid van het werkwoord (akouo), “ik hoor”.

vermindering van stress. Om ziekteverzuim door onder andere een burn-out te verkleinen , wordt het steeds belangrijker stress te voorkomen. Dit kan bereikt worden door het creëren van een comfortabele akoestiek

Geluid

Het begint allemaal met het geluid. Dit ontstaat als verschillende deeltjes in een medium, (gasvormig, vast of vloeibaar) in beweging worden gezet. Dat gebeurd bijvoorbeeld als iemand spreekt. Zijn of haar stembanden produceren op dat moment (hoorbare) drukverschillen in de lucht. De snelheid van het geluid in de lucht bedraagt ongeveer 340 meter per seconde.

Geluid is net zoals licht, beweging of warmte een vorm van energie. Geluid verspreidt zich in een golf en is een mechanische trilling, in tegenstelling tot bijvoorbeeld licht. Als de geluidsgolven het buiten oor bereiken, worden zij versterkt door de speciale vorm van het oor.

Geluidsdruk, of geluidsdrukniveau, is het gevolg van de drukverschillen in de lucht, veroorzaakt door geluidsgolven. De laagste geluidsdruk die de mens kan waarnemen, wordt de gehoordrempel genoemd. De hoogste druk die de mens kan waarnemen, wordt de pijngrens genoemd.

Nagalm

Een echo kan een prachtige bijdrage leveren aan het zingende koor in de kathedraal, het jodelen in de Europese Alpenlanden en het zingen van de gondeliers in de smalle kanalen van Venetië. Daarentegen kan de echo ook een probleem vormen.

In een ruimte stoten de geluidsgolven op aangrenzende oppervlakken, zoals wanden en plafond. Een geluidsbron veranderd op dat moment in meerdere geluidsbronnen. Het geluid heeft in een ruimte dus een bepaalde nagalm tijd, dat wil zeggen dat het geluid nog even te horen is nadat de geluidsbron is uitgeschakeld. Het geluid leeft verder in de vorm van een echo, een gegeven dat nagalmtijd wordt genoemd. De nagalmtijd is de tijd tussen het uitschakelen van een geluidsbron tot het moment dat het geluidsniveau met 60 dB is gedaald.

Het gevolg van een lange nagalmtijd is dat een woord niet genoeg tijd krijgt om te verdwijnen voordat het volgende woord de toehoorder bereikt. Dit heeft als gevolg dat de spraakverstaanbaarheid verslechterd. Verder wordt de toehoorder beïnvloed door achtergrond geluid zoals, ventilatoren, voetstappen en gesprekken.

Absorptie

Door middel van absorberen kunnen de effecten van echo worden verminderd, waardoor de nagalmtijd wordt verkort. Als een geluidsgolf bijvoorbeeld een poreus materiaal tegenkomt, word een deel van de geluidsenergie gereflecteerd door het oppervlak. Een ander deel dringt in het materiaal en wordt afgeremd door de wrijving. De rest van de geluidsenergie passeert het materiaal en verdwijnt aan de andere kant. Hoe meer het materiaal absorbeert, hoe minder geluidsenergie word gereflecteerd.

In deze samenhang wordt het begrip absorptiecoëfficiënt (a) gebruikt. Als deze gelijk is aan 1,0 betekent dat 100 procent van de geluidsenergie die de absorber bereikt, wordt opgenomen of doorgevoerd.

Coëfficiënt (a) varieert van 0 (volledige reflectie) tot 1,00 (volledige absorptie). Hierin zijn verschillende klassen te onderscheiden;

  • Absorptieklasse A
  • Absorptieklasse B
  • Absorptieklasse C
  • Absorptieklasse D
  • Absorptieklasse E
  • Niet geclassificeerd

Reacties

Bij blootstelling aan verschillende soorten geluid, reageren we nog steeds instinctief op dezelfde manier als onze voorouders. Het menselijk gehoor is afgestemd op geluiden van de natuur. In de vroege dagen van de mensheid betekende een goed gehoor het verschil tussen leven en dood. Tegenwoordig heeft het gehoor als voornaamste taak het vergemakkelijken van communicatie tussen mensen. We worden nog steeds gestuurd door de waarschuwingsfunctie van ons gehoor. We kunnen het gehoor nooit uitzetten en daarom is het van belang de geluiden die gehoord moeten worden, te stimuleren en de geluiden die storen, te elimineren. Het juiste geluidsmilieu verkleint de kans op onnodige reacties en voorkomt zo hinderlijk verlies van concentratie. Dit heeft daarnaast ook een effect op de belasting van lichaam en geest. Horen en gehoord worden zonder extra inspanning zorgt ervoor dat mensen rustiger en geruster worden.

Lawaai

Het lawaai om ons heen heeft een negatief effect op werk, sociale omgang en vooral op de mens zelf. Lawaai wordt over het algemeen gedefinieerd als ongewenst geluid. Op plaatsen waar concentratie en verstaanbaarheid zijn vereist moet lawaai zoveel mogelijk worden beperkt. Het gaat dan om afschermen van lawaaibronnen in het gebouw en isolatie om lawaai van buiten tegen te houden. Lawaai wat ontstaat in ruimtes waar men zich bevindt, kan met behulp van geluidsabsorptie worden beperkt.

Een bijkomend verschijnsel in een ruimte met lawaai is dat mensen harder gaan spreken om gehoord kunnen worden. Er wordt dan ook wel eens gezegd: lawaai voedt lawaai.

Gevolgen

Uit onderzoek blijkt dat lawaai van doorslaggevend belang is op de cognitieve functies van de mens: aandacht, geheugen, probleemoplossingen en besluitvorming. Verder leidt het tot introversie, irritatie en onverschilligheid. Ook de uitwisseling van gevoelens en gedachten wordt hierdoor bemoeilijkt.

Een goede geluidsomgeving met weinig geluidsverspreiding, de juiste nagalmtijd en zo een goede spraakverstaanbaarheid is een belangrijke stap bij de vermindering van stress. Om ziekteverzuim door onder andere een burn-out te verkleinen , wordt het steeds belangrijker stress te voorkomen. Dit kan bereikt worden door het creëren van een comfortabele akoestiek.